ActivismRezumat video al Congresului PES de la Praga

14 ianuarie 20100

FLASHMOB
————————————–
5 minute de protest pasnic impotriva
RASISMULUI SI XENOFOBIEI
declansate in Italia la adresa romanilor
—————————–
va asteptam sa protestati pasnic alaturi de noi si sa difuzati informatia pentru a arata ca
cetatean roman = cetatean european

—————————–
Locatii:
– Bucuresti: P-ta Presei Libere in fata la statuie
– Cluj: Piata Unirii, langa statuia memorandistilor
– Constanta: Parcul din fata Salii Sporturilor – la statuia Discobolul
– Craiova: Piata Prefecturii
– Iasi: Piata Unirii
– Oradea: Piata Unirii, Statuia lui Mihai Viteazu
– Ploiesti: Parcul Mihai Viteazu, la statuia Mihai Viteazul
– Timisoara: Piata Operei – in fata la Opera
– Ungaria-Budapesta : CEU University

daca doriti sa participati si dumneavoastra … asteptam propunerile de locatii la adresa activists@pes.ro

flashmob_1.gif

Model afis flashmob antirasism:
pesantirasism2.pdf

7 comments

 • Bruno Medicina

  23 mai 2008 at 11:35 am

  Daca dati o trasatura falsa la ce se intampla, faceti exact jocul de cine manipuleaza lucruri.
  Nu exista nici un razism sau xenofobia in Italia; exista in schimb un nivel din ce in ce mai ridicat de infractorofobie, fata de cei care se duc in casa altora si nu respecta legi.
  Nu cred ca vre un roman in italia cu munca, casa, copii la scoala s-a simtit vre-o data dicriminat. (nota: am trei copii romani).

  Daca luati apararea celor care – cand sunt prinsi furand – apeleaza la discriminarea rasiala, faceti exact jocul infractorilor, si chiar creati probleme la celor sute de mii de romani din italia care muncesc cinstit.

  De ce, in loc de a face proteste demagogice, nu veniti cu propuneri concrete despre cum sa izolam infractori?

  De ce, in loc de a imparti tabere in italiani/romani, nu le impartim in persoane cinstite/infractori?

  Poate pentru ca e mai comod a face pe victime, in loc de a face ceva concret?

  Un salut

  Bruno

 • Victor

  23 mai 2008 at 11:44 am

  Salut Bruno.

  Tu esti italian in Romania si cred ca nu te-ai simtit niciodata discriminat.

  Eu am trait 8 ani de zile in tari din Europa si iti spun ca m-am simtit discriminat nu pentru ca furam ci pentru ca eram pur si simplu roman sau din est.

  Si stiu multe cazuri, de fapt stim multe cazuri de romani care simt din ce im ce mai mult discriminarea.

  Oricum problema este urmatoarea: in fiecare zi sau saptamana in ziarele italiene apar titluri de genul „romanii sunt cei mai mari infractori”, „romanii sunt o problema” etc.

  Se generalizeaza peste tot si guvernul Berlusconi profita de asta pentru a spune libertatea de circulatie in spatiul UE trebuie ingradita, a crea politici anti-imigrare etc.

  Musolini cand s-a impus in Italia nu s-a impus singur si a profitat de un sentiment creat in societatea italiana.

  Noi ca romani trebuie sa atragem atentia asa cum putem ca romanii sunt cetateni europeni, care merita aceleasi drepturi si nu trebuie stigmatizati din cauza unor cazuri izolate.

  Cum ai zis si tu sunt multi romani care lucreaza, ajuta la dezvoltarea economiei si societatii italiene precum si la promovarea sa in Romania.

  Stop rasismului si xenofobiei din Italia la adresa romanilor pentru ca a fi roman inseamna a fi la fel de european ca si un italia si pentru ca Romania si Italia trebuie sa lucreze impreuna solidar pentru bunastarea cetatenilor sai.

 • Victor

  23 mai 2008 at 2:13 pm

  Cel mai important: NU ESTE un protest impotriva Italiei sau italienilor ci este UN PROTEST IMPOTRIVA RASISMULUI SI XENOFOBIEI – un mesaj de prietenie pentru fratii nostrii italieni care stiu ca romanii sunt altceva si un mesaj de solidaritatea fata de cetatenii romani din afara tarii de care autoritatile noastre nu se preocupa asa cum ar trebuii

 • Adrian

  24 mai 2008 at 1:44 pm

  @Bruno: De ce trebuie Romania sa rezolve problemele autoritatilor italiene? Cum putem noi sa combatem incompetenta politiei si administratiei din Italia, cand nici cu cele de la noi n-am reusit? De ce in alte tari din Europa nu sunt probleme, ci doar in Italia? Cum de acolo se poate combate infractionalitatea si in Italia nu?

  Campania actuala din Italia este o mare diversiune. Italia are mari probleme economice si sociale (ex. stagnare economica, gunoaiele din Napoli, mafia), iar politicienii italieni, in loc sa le rezolve, cauta „inamicul extern”. Este o tactica clasica, multe dictaturi faceau asta, inclusiv Romania in perioada ceausista…

 • Bruno Medicina

  25 mai 2008 at 1:29 pm

  Of…
  Eu inteleg ca sunteti activisti de partid, si orice pretext este bun pentru a recupera consense, mai ales daca alegeri se aproprie. Buna parte din campania „rasista si xenofoba” in italia a avut aceeasi scop, deci n-am ce sa spun.
  Si inteleg ca pentru partidele de stanga Berlusconi reprezinta diavolul pe pamant, si trebuie criticat de principiu.
  E ok, face parte din joc.
  Totusi, cu lamurirea ca politica nu ma intereseaza, ca Berlusconi nu imi este simpatic in mod special, si ca acum numai niste zile chiar m-am schimbat carti de vizita cu Dl. Geoana, vreu sa va atrag atentia asupra anumite chesti:

  a) mult de ce scrieti – despre incapacitatea Italiei de a isi controla teritoriul, despre prostii scrise de ziaristi, despre ignoranta populatiei, este absolut adevarat. Dar:

  b) mult din asta se datoreaza la o poitica absolut idioata a governului Prodi (de stanga…) cae nu a intervenit cand problema era mica.
  Si asta pentru ca daca incerca sa faca ceva, imediat cineva sarea cu acuzaztii de rasism.

  c) Atentie la asta: ultimele masuri nu sunt deloc rasiste si xenofobe, ci chiar sunt facute pentru a evita sa se declanseze un val de violenta xenofoba, si ce s-a vazut in napoli e numai inceputul.
  La un moment dat, daca exista unii care nu respecta legea, fura, bat, violeaza, samd, si statul nu intervine, nu e de mirat ca apoi cetatenul obisnuit, speriat si exasperat, o sa incearca sa isi face dreptate singur.
  Si iata ca apar cei ca voi cu „Rasisti! Xenofobi!” hai mai…

  d) la asta adaugati faptul ca lumea e dezinformata, nu face diferenta printre romi si romani, are prejudecati de toate feluri, si in generala situatia e mult mai complexa

  ajung la niste concluzii:

  a) nu inteleg de ce acel milion de romani cinstiti care traiesc cinstit in italia si sufera din cauza un mic grup de nenorociti nu actioneaza: in loc de a tipa dupa rasism, ar fi mult mai inteligent sa indeparteze infractori, sa explice cum stau lucruri, si sa colaboreze cu autoritatile.

  b) tin sa sublineez ca – spre deosebire din ce s-a intamplat in toamna, acum situatia e mult mai buna: raziile la tabere s-au desfasurat impreuna cu politia romana, in linea generala publicul este un pic mai informat, nu exista nici o masura impotriva romani, ci pur si simplu o tentativa de a reculege controlul asupra teritoriului si de a indepata pe cat se poate infractori.

  c) de asta am spus ca dati informatii false si faceti jocul lor: ar fi mult mai bine sa apreciati ce se intampla, care chiar este in interesu romanilor cinstiti, in loc de a tipa dupa rasism si xenofobie, care sunt numai rezultatul unei ideologie proaste.

  d) daca o sa intelegeti ca adevaratul dusman nu este rasism sau xenofobia, ci ignoranta si dezinformare, o sa ma aveti langa voi oricand.

  Astept invitatia pentru un mars impotriva prostiei…:-)

  Spor la alegeri…:-)

  Un salut

  Bruno

 • Victor Negrescu

  25 mai 2008 at 4:31 pm

  Nu este o chestiune de alegeri.
  Militantii PES nu depind de ceea ce face partidul – directiile fiind luate in consens la nivel de membrii.

  Legat de ignoranta si dezinformare ok dar asta si incercam sa facem sa informam si sa atragem atentia.

  Dupa cum poti observa este vorba de o actiune linistita si pasnica doar pentru a marca momentul si dezaprobarea fata de ce se intampla.

  Recent din pacate au aparut si afise rasiste in Italia. Nu stiu daca intelegi dar pentru noi este mai mult decat o chestiune de mandrie, este o chestiune de supravietuire aproape.

  Mii de persoane depind de familiile lor care muncesc in Italia sau in alte tari din strainatate iar daca romanii sunt pusi la colt ca si hoti ai Europei si folositi pentru limitarea liberei circulatii atunci iti dai seama cati oameni o sa aiba de suferit.

  Cu privire la identitatea partidelor de stanga din Italia ma abtin in conditiile in care au fost prea multe mutatii la nivelul politice interne italiene si partidele declarate de stanga nu se identifica in mod clar du internationala socialista – ci mai mult cu centru.

  In conditiile actuale te invit draga Bruno sa participi alaturi de noi la aceasta actiune pentru a demonstra ca italienii sunt prietenii romanilor si ca singura solutie impotriva infractionalitatii si pentru intelegerea intre popoare trece prin solidaritate, cunoastere si deschidere.

 • Kocsis Zoltan Marius

  15 martie 2009 at 2:49 am

  Sunt juma magyar,juma roman,singurul lucru care vreau sa-l zic,e ca la massmedia italiana,nu ar trebui sa puna accent pe infractiunile romanilor,violuri,furturi,sie alte infractiuni se intampla in fiecare zi,in fiecare tara,in Romania exista(sau exista)un tip der polizie care tot timpul rezolva cazuri,in italia sunt 7-8 tipuri der polizie,sie nu se face nimic.Is mandru ca is ungur sie roman,italia ar dori sa aiba ce avem noi,dar din pacate n-o sa aiba niciodata,decifaca ce vrea,eu imi vad der treburile mele,e guvernul roman care trebe sa ia masuri,daca un italian imi manifesta rasism sau ceva rau,ii sparg capu ala prost sie imi continui strada,deci,eu nu am nimic cu nimeni atat timp cat is lasat in pace 😛

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

HAIDEȚI SĂ LUCRĂM ÎMPREUNĂ!activists@pes.ro

www.pes.ro, 2019 © All Rights Reserved PES activists România