In perioada 1 – 8 octombrie in cadrul Programului Campain Exchange, PES Activists Romania a luat parte la campania electorala pentru alegerile locale din Portugalia, mai precis in Lisabona. De acesta data Romania a fost reprezentata de 3 activiste….. Mirela – PES Activists Tulcea, Oana – PES Activists Galati si Andreea – PES Activists Buzau.

img_2524.JPG

Impreuna cu activistii Pes din toata Europa, am luat parte la o serie de evenimente, care au avut in centrul atentiei candidati din diferite districte ale Lisabonei.

Campania electorala din Lisabona este relativ asemanatoare cu stilul de campanie din Romania: candidatul, insotit de presa si de sustinatorii sai (printre care si noi activistii) face un tur al districtului pentru a le vorbi oamenilor, se impart pliante cu oferte electorale si diverse materiale de campanie.

Lucrul care ne-a impresionat a fost faptul ca ei stiu sa transforme campania intr-un spectacol, sa atraga oamenii astfel incat sa evite campaniile plictisitoare si agasante. Fiecare zi de campanie incepea cu o fanfara, ceea ce ii face pe toti oamenii, indiferent ca erau in casa, in magazine sau piete, sa iasa afara.

ps.JPG

De asemenea, am avut placerea sa luam parte la o dubla bucurie a potughezilor: in primul rand pentru faptul ca referendumul vizand Tratatul de la Lisabona a castigat cu peste 65% simpatia irlandezilor si in al doilea rand sarbatorirea Zilei Nationale a Portugaliei, cu aceasta ocazie asistand la o parada deosebita in centrul Lisabonei.

Liderul PES din Portugalia, Jose Reis Santos s-a preocupat in mod special ca noi, activistii, sa luam contact cu tot ceea ce inseamna candidat, staff de campanie si lideri locali.

Dupa o zi de munca, organizatorii s-au asigurat ca avem parte de momente de relaxare, insotindu-ne la un concert de muzica live (ceva normal in Lisabona), la un vernisaj de arta fotografica si intr-un tur in partea turistica a Lisabonei. Este minunata! Nu exista cuvinte sa descrie atat de bine frumusetea unui oras !

Dupa o saptamana aglomerata, kilometri intregi, fie cu masina, fie pe jos, nervi, stres, dar si bucurie si distractie, putem spune ca a fost o experienta foarte frumoasa. Am invatat lucruri noi despre un alt stil de campanie si socializarea cu diferiti activisti din diferite tari.

Munca noastra nu a fost simpla, insa actiunile electorale inedite si munca in echipa au facut ca politica actuala din toata lumea sa nu mai fie atat de grea, iar rezultatele au fost pe masura efortului depus, PARTIDUL SOCIALIST SI-A ZDROBIT ADVERSARII SI LA ALEGERILE LOCALE.

img_2534.JPG

HAIDEȚI SĂ LUCRĂM ÎMPREUNĂ!activists@pes.ro

www.pes.ro, 2019 © All Rights Reserved PES activists România