În contextul în care Guvernul Boc doreşte să dezintegreze sistemul de asigurări sociale din România, ducând astfel practic la distrugerea perspectivelor de pensie pentru cei care astăzi sunt tineri şi la condamnarea pensionarilor de astăzi la pensii de mizerie, stânga românească trebuie să reactioneze pentru a pune un stop la această tentativă de distrugerea a Statului social român.

Pentru necunoscători:
– sistemul de pensii se bazează pe un sistem de solidaritate in sensul în care este alimentat de către cei care lucrează astăzi pentru cei care sunt pensionari, iar când la rândul tău ajungi pensionar, ceilalţi cotizează pentru tine. Volumul important al cotizanţilor permite acest flux financiar. Soluţia pentru menţinerea echilibrului financiar este o rată a ocupării forţei de muncă bună. Sistemul de pensii este gestionat separat de bugetul de Stat prin urmare niciun băiat smecher nu ar trebui să îşi bage mână acolo, deşi cred că au făcuto deja.

La nivel european lucrurile stau altfel. Reţeaua PES a Europei Sociale a propus o serie de măsuri pentru noua Strategie UE 2020 pentru a face din Uniunea Europeană un motor pentru o societatea mai echitabilă şi cu un sistem de protecţie socială solidă.

„Avem nevoie de o Uniune Europeană care înţelege riscurile creşterii inegalităţilor provocate de criza economică”, a declarat coordonatorul reţelei PES, MEP Spaniol Alejandro Cercas. El a adăugat faptul că: „pentru a lupta împotriva acestui pericol, Europa are nevoie de politici coerente cu privire la locurile de muncă combinate cu mecanisme puternice de protecţie socială pentru a evita excluderea socială masivă. Sistemul financiar trebuie să fie reformat cu politici clare în domeniu menite să susţină creşterea şi să creeze locuri de muncă mai multe şi mai bune”.

Poziţia oficială a PES despre Strategia UE 2020 va fi formal lansată de către liderii naţionali ai PES pe 10 Februarie înainte de Summitul UE.

HAIDEȚI SĂ LUCRĂM ÎMPREUNĂ!activists@pes.ro

www.pes.ro, 2019 © All Rights Reserved PES activists România