Partidul Socialist European îşi propune pentru urmatorii doi ani (2010-2011) să ofere comunitaţii europene, o agendă complexă, de reformă progresistă, care să ofere uniunii o direcţie pentru a se ghida împotriva schimbărilor climatice.

Provocarea secolului XXI o reprezintă aceste schimbări climatice radicale ce pot influenţa radical habitatul uman. Mediul prin reprezentanta sa socială, ecologia, este promovat în Parlamentul European de către colegii noştrii, membrii gupului Verzilor Europeni (EGP).  Împreună cu aceştia, PSE şi-a prezentat principiile referitoare la mediu în Manifestul PSE 2009. Dintre principalele direcţii amintim:

– Obţinerea rolului de coordonator a Uniunii Europene, la nivel global pe probleme de mediu.

– Forţarea reducerii cu 30% a emisiilor până în 2020.

– U.E. ar trebui sa preia conducerea în iniţierea unui Forum pentru Dezvoltarea Energiei Globale.

– Dezvoltarea unei Politici Comune a Energiei Europene, bazată pe durabilitate, securitate energetică şi independenţă.

În România, mişcarea ecologistă este slab reprezentată: politic dar şi social. Este de datoria social-democraţilor români să contribuie cu soluţii la pericolele şi provocările pe care schimbările climatice le pot produce. Şi societatea noastră trebuie să participe cu soluţii la acestă problemă globală. Din măruntele informaţii pe care am reuşit să le încheg am încercat să sintetizez câteva principii ce susţin calea de urmat a României în acest domeniu.

Combaterea Schimbarilor Climatice: O soluţie integrată.

O politică integrată privind energia şi mediul semnifică lansarea unei noi „revoluţii industriale”, care să transforme metodele de producţie şi utilizare a energiei. Soluţia integrată se bazează pe combinarea tehnologiilor şi surselor de energie limitate în nefastele emisii de carbon.

În ultimul secol temperatura globală a crescut cu 0,74° C. Din nefericire pentru bătrânul continent, clima se încălzeşte mai repede în Europa – aproximativ 1° C. Cele mai acceptate, răspândite teorii în domeniu, susţin că creşterea temperaturii ar trebuii stopată la 2° C peste nivelul temperaturii din perioada preindustrială.

Oamenii de ştiinţă consideră că fără o intervenţie la nivel mondial, temperatura ar putea creşte în decursul acestui secol de la 1,8° C-6,4° C, ceea ce ar determina topirea gheţariilor şi a gheţii din regiunea artică, schimbarea şi intensificarea tipurilor de precipitaţii-inundaţii, valuri mai mari de secetă, (cele două fenemene paradoxale, seceta şi inundaţiile sunt produse ale dezechilibrului atmosferic) şi chiar intensificarea ciclonilor şi a uraganelor.

Între 1970-2004 emisiile de gaze cu efect de  seră au raportat mari creşteri – 70%. În sectorul aprovizionării cu energie, creşterea a fost de 120%! iar în cel al industriei peste 60%!

 

Dintre soluţiile cele mai echilibrate pe care uniunea le poate lua în calcul amintim efortul UE de a economisi 20% din consumul de energie până în 2020, prin sprijinirea unui proiect energetic eficient şi creşterea cu 20% până în 2020 a proporţiei energiei regenerabile.

Activiştii PES români ar trebuii să susţină o platformă ecologică care să preia punctele forte ale celei europene şi să aducă particularităţi regionale. PES România şi PSD trebuie să militeze pentru: creşterea cu cel puţin 10% a proporţiei carburanţilor regenerabili (biocarburanţilor) din consumul total de carburanţi. Biocarburanţii pot fi obţinuţi din deşeuri şi reziduri.

Dezvoltarea unei tehnologii ce are un nivel limitat de emisii de gaze cu efect de seră; investiţia în tehnologie de captare şi stocare a carbonului (în subteran – în locul zăcămintelor de gaze ce se epuizează) pentru a împiedica pătrunderii CO2 în atmosferă.

Este important ca autorităţiile române să înţeleagă că o mai bună integrare a politicii României privind energia cu alte politici – nu doar cu politica de mediu, ci cu politici precum cele privind: cercetarea, politica agricolă şi cea comercială este imperios necesară. 

HAIDEȚI SĂ LUCRĂM ÎMPREUNĂ!activists@pes.ro

www.pes.ro, 2019 © All Rights Reserved PES activists România