DIRECŢIONEAZĂ 2% DIN IMPOZITUL PE VENIT ŞI 3‰ DIN IMPOZITUL PE PROFIT CĂTRE PES ACTIVISTS ROMÂNIA: SUSŢINE STÂNGA MODERNĂ!

DETALII ASOCIAŢIE
Asociaţia PES activists
CUI 22580146
Cont : RO 34 RNCB 0072 0961 4198 0001
BCR Piata Victoriei

2% DIN IMPOZITUL PE VENIT
Cum puteti folosi si aplica 2%?
Prevederea 2% se aplica o data pe an, la incheierea declaratiilor de venit global.
Pasii pe care trebuie sa ii urmati sunt:

PASUL 1.
Dumneavoastra, ca persoana fizica, va trebui sa intrati in posesia unui formular care are drept titlu: 200 DECLARATIE DE VENIT GLOBAL.
Atentie! Unii contribuabili primesc de la Ministerul de Finante prin posta, acasa, respectivul formular. Dar sunt si multi altii – de obicei persoanele cu un singur loc de munca, stabil – carora nu le este trimis prin posta. Daca va aflati in aceasta a doua situatie, este necesar sa obtineti singuri un formular de declaratie de venit global.
Formularul poate fi descarcat de pe pagina web a Ministerului Finantelor Publice (www.mfinante.ro), din Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 91/27.01.2005 sau il puteti obtine de la Administratia Financiara a sectorului*/judetului de domiciliu.

PASUL 2
In Declaratia de Venit Global se completeaza urmatoarele:
• A. Date de identificare ale contribuabilului
• H. Destinatia sumei reprezentând 2% din impozitul pe venitul anual datorat, unde:
– Se bifeaza punctul „2”
– Suma ………………………… (lei)
– Datele de identificare ale organizatiei pe care doriti sa o sustineti (aveti nevoie de: numele organizatiei, codul fiscal si un numar de cont – unde vor fi virati banii propriu-zis).

PASUL 3.
Formularul completat se pune in plic si se expediaza pe adresa Administratiei Financiare de care apartineti.
DE RETINUT:
• Acesti bani provin din IMPOZITUL PE VENITUL ANUAL DATORAT – ei fac parte din bugetul de stat. Procentul care ajunge la ONG-uri nu reprezinta o donatie privata.
• Daca lasati capitolul H necompletat, procentul nu va ramane dvs. Statul ia oricum acesti bani. Depinde numai de dvs. ca ei sa fie cheltuiti cu folos.
• Puteti folosi prevederea 2% chiar daca nu trebuie sa depuneti Declaratia de Venit Global. Daca ati avut venituri de la un singur angajator, trebuie sa completati in Declaratie numai capitolele A (cu datele dvs. de identificare) si H (cu datele ONG-ului).
• Acesti bani nu pot fi directionati catre Biserica. Bisericile si cultele nu sunt organizatii non-profit inregistrate conform Ordonantei 26/2000.

decl_230
decl_200

3‰ DIN IMPOZITUL PE PROFIT
Deductibilitatea cheltuielilor de sponsorizare si mecenat din impozitul pe profit
Potrivit art. 31, contribuabilii care efectueaza sponsorizari si/sau acte de mecenat pot deduce sumele aferente din impozitul pe profit daca se indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii: se incadreaza in limita de 3‰ din cifra de afaceri si nu depasesc 20% din impozitul pe profit datorat. (Capitolul III, Art 31, paragraf (4)). Aceste prevederi, care au intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2004 , anuleaza orice prevederi contrare din Legea sponsorizarii.
Precizari:
• Sponsorizarea trebuie sa fie inregistrata in contabilitate in anul pentru care se face plata impozitului (anul anterior momentului platii efective)
• O firma are dreptul sa acorde sponsorizari si peste limitele mentionate mai sus, dar pentru suma ce depaseste limita indicata se plateste impozit pe profit
• „In ceea ce priveste sponsorizarea, prevederile art.31 alin.(4)-(5) din Legea nr.571/2003 privind Codul Fiscal sunt aplicabile tuturor contribuabililor plătitori de impozit pe profit, indiferent de sursele din care acestia realizeaza veniturile, din Romania sau din strainatate ”.
Exemplu:
O firma are o cifra de afaceri de 200 000 EUR si dupa scaderea cheltuielilor deductibile, ramane un venit net de 10 000 EUR. Firma datoreaza un impozit de 25% din valoare, adica, 2 500 EUR.
Pentru a putea fi scazuta integral din impozit, suma ce poate fi cheltuita pe sponsorizari trebuie sa indeplineasca simultan doua conditii:
– sa nu fie mai mare de 0.3% din cifra de afaceri, adica 600 EUR
– sa nu fie mai mare de 20% din impozitul datorat pe profit, adica 500 EUR
In acest caz, suma de 500 EUR satisface ambele conditii. Deci, daca acesta firma va face o sponsorizare de 500 EUR, ea va plati numai 2 000 EUR impozit pe profit (in loc de 2 500 EUR).

HAIDEȚI SĂ LUCRĂM ÎMPREUNĂ!activists@pes.ro

www.pes.ro, 2019 © All Rights Reserved PES activists România