Eurodeputatul Victor Negrescu solicită Comisiei Europene să ia măsuri pentru a depăși blocajul politic care împiedică României accesul la spațiul Schengen.

Acesta a adresat, miercuri, 25 martie, o serie de întrebări Comisiei, subliniind că Executivul european are datoria să încerce să găsească soluții de conciliere care să pună capăt „opiniilor divergente cu privire la o realitate obiectivă” – aceea că România a îndeplinit toate condițiile tehnice pentru intrarea în Schengen. 

„Vrem să aflăm dacă oficialii Comisiei Europene au în vedere și măsuri pentru a încuraja un consens între statele membre, sau dacă doar vor asista pasiv la acest blocaj, fără să facă nimic. Comisia Europeană trebuie să se implice activ în rezolvarea acestui subiect și să genereze un consens în Consiliu”, a afirmat europarlamentarul PSD.

Totodată, Victor Negrescu cere Comisiei Europene o poziție față de declarațiile oficialilor unor state membre, potrivit cărora România nu este pregătită de aderarea la Schengen.

În continuare este redat apelul integral al europarlamentarului Victor Negrescu către Comisia Europeană:

La patru ani după ce România trebuia să primească o decizie finală privind aderarea la Schengen, state membre ale Uniunii Europene încă se opun, din considerente strict politice, intrării acestei țări în spațiul de liberă circulație.

Acest blocaj politic continuă să aibă loc în ciuda faptului că România a îndeplinit în totalitate criteriile tehnice obiective și obligațiile asumate. Toate rapoartele de evaluare Schengen ale României au fost aprobate, succesiv, în cadrul Grupului de lucru Evaluare Schengen de la Bruxelles.

–         Ținând cont de aceste aspecte, ce măsuri de conciliere are în vedere Comisia pentru a duce la depășirea blocajelor politice care împiedică libera circulație în Europa?

–         Care este poziția Comisiei față de afirmația oficialilor unor state membre că România nu este pregătită de aderarea la Schengen, în condițiile în care Comisia a afirmat deja că România îndeplinește cerințele?

–         Ce soluții sunt avute în vedere de către Comisie, dat fiind că Uniunea Europeană (prin vocea C.E.) și statele membre (reprezentate în Consiliu) transmit public opinii divergente cu privire la o realitate obiectivă, fapt de natură a genera confuzie în rândul cetățenilor europeni?

HAIDEȚI SĂ LUCRĂM ÎMPREUNĂ!activists@pes.ro

www.pes.ro, 2019 © All Rights Reserved PES activists România