Salariul minim european reprezintă soluția pentru a reduce decalajele între cetățenii europeni. Permițând accesul la oportunități egale și promovând standarde minime europene, putem crea Europa socială și transforma Uniunea Europeană într-un simbol al dezvoltării și bunăstării la nivel global.

Prin eforturile stângii europene, noua Comisie Europeană s-a angajat în fața Parlamentului European să introducă salariul minim european. Din păcate, dreapta acționează, în continuare, strict în defavoarea acestui deziderat.

În Uniunea Europeană, 22 dintre cele 28 de state membre au un salariu minim la nivel național. Conform statisticilor europene, la începutul anului 2020, cel mai mare salariu minim lunar brut este în valoare de 2.142 euro (1.834 euro net / lună), în Luxemburg, iar la polul opus cel mai mic salariu este de 312 euro (242 euro net / lună), în Bulgaria.

În România, în prezent salariul minim brut este de 466 euro (281 euro net / lună), respectiv 491 euro (295 euro net / lună) pentru angajații cu studii superioare.

La nivelul statelor Uniunii Europene, țara noastră a înregistrat în ultimul deceniu cea mai amplă creştere a salariului minim la nivel național, creștere accentuată în ultimii doi ani de guvernare social-democrată, în ciuda opoziției partidelor de dreapta (majorarea salariului minim net a fost de 36% între 2016 și 2019).

Crearea unui salariu minim european reprezintă lupta stângii europene de aproape douăzeci de ani și a reprezentat unul din obiectivele asumate de Partidul Socialiștilor Europeni și Partidul Social Democrat cu ocazia alegerilor europene.

România trebuie să susțină introducerea unui salariu minim european raportat la nivelul de dezvoltare al economiei naționale, pentru a permite antreprenorilor locali să își adapteze activitatea.

Stabilirea salariului minim din fiecare stat membru să se facă după mecanismul propus în Carta Socială Europeană, în care raportul dintre salariul minim național brut și salariu mediu național brut ar trebui să fie de minimum 60%. Dialogul social poate permite creșterea salariului minim peste acest prag, iar statele membre trebuie invitate să continue acest proces în vederea îmbunătățirii standardelor salariale și de muncă. La un salariu mediu de 5.429 lei brut (3.176 lei net) în România, în anul 2020, 60% ar însemna 3.257 lei brut / 681 euro (1.916 lei net, respectiv 400 euro).

Acest lucru ar permite:
– reducerea decalajelor între statele membre și în interiorul statelor membre;
– standarde și condiții minime de trai pentru cei care lucrează;
– angajatului plătit cu salariul minim să poată supraviețui din sumele încasate;
– reducerea șomajului voluntar cauzat de nivelul salarial prea mic și, în consecință, degrevarea bugetelor naționale de anumite cheltuieli;
– limitarea exodului social și fenomenului de brain drain;
– colectarea unor sume suplimentare la buget pentru noi investiții și servicii sociale;
– o distribuție mai echitabilă a profiturilor la nivel european.

Petiția va fi depusă la Parlamentul European în conformitate cu articolul 227 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene.

Puteți semna petiția aici: https://petitieonline.ro/petitie/20417144

HAIDEȚI SĂ LUCRĂM ÎMPREUNĂ!activists@pes.ro

www.pes.ro, 2019 © All Rights Reserved PES activists România