În contextul dezbaterilor privind viitorul buget european, astăzi, la Bruxelles, a avut loc o ședință a PES Presidency. S-a setat o nouă agendă și prioritățile noastre pentru anul 2020. Câteva considerații necesare, mai ales că, tot astăzi, Președintele României va avea discuții pe acest subiect, la Bruxelles:
➡ Țările membre trebuie să contribuie mai mult la bugetul UE. Guvernele de dreapta din UE, în general, refuză o creștere a contribuției. Este România pregătită să facă acest lucru? Ce fac reprezentanții dreptei românești pentru a convinge guvernul PPE din Austria să aloce sume suplimentare?
➡ Alocările bugetare vor fi schimbate. Posibil, mai puțini bani pentru politica de coeziune și politica agricolă comună, ceea ce nu este deloc în interesul României. Ieri, liderul Renew, Dacian Cioloș, a anunțat că familia sa politică susține mai puține subvenții pentru fermieri.
➡ Țările mai puțin dezvoltate riscă să primească mai puțini bani pentru politica de coeziune. Dacă România va primi mai puțini bani decât în propunerea inițială a Comisiei Europene cine este responsabil? Persoana care poate să se opună este reprezentantul României în Consiliul European, Președintele României. O va face? Vom vedea!
➡ Finanțări suplimentare pentru cercetare și inovare. Cum putem accesa aceste fonduri în contextul în care Ministerul Cercetării a fost desființat de guvernarea PNL? Cum facem să asigurăm cofinanțări adecvate din fonduri publice și private?
➡ Noi instrumente de finanțare. Cum dezvoltăm noi capacități de atragere a acestor noi resurse de finanțare? Lipsa de coordonare instituțională în domeniul fondurilor europene și al afacerilor europene afectează această capacitate.
➡ Noi posibile surse de finanțare la nivel european. Ce susține România? Acceptă țara noastră taxarea poluatorilor sau a giganților digitali? Nu este clar.
Lista poate continua. România trebuie să aibă o strategie clară în privința viitorului buget european. Aceasta trebuie să fie transpartinică, coerentă, prezentată transparent și susținută de toată lumea. În urmă cu doi ani, Victor Negrescu a elaborat un astfel de document împreună cu ministerele responsabile, experți independenți, Parlamentul României și Administrația Prezidențială. Nu este greu! Trebuie doar să vrei. În acest sens, Europarlamentarul Victor Negrescu a lansat un proces de consultare privind viitorul buget european.