Liderul Partidului Socialistilor Europeni (PES), Poul Nyrup Rasmussen, ii solicita lui Traian Basescu sa nominalizeze pentru postul de comisar european un „candidat social-democrat de top, cu o foarte buna reputatie la nivel european”.

„PES face apel la presedintele Romaniei sa lase orgoliile deoparte si sa actioneze in interesul romanesc si european prin nominalizarea, pentru pozitia de comisar european, a unui candidat social-democrat de top, cu o foarte buna reputatie la nivel european, asigurand astfel o aprobare linistita in Parlamentul European. (…) PES considera ca Romania -unde PSD a castigat alegerile europene- trebuie sa propuna un candidat social-democrat pentru un portofoliu CE”, se arata intr-un comunicat al PES, remis NewsIn.

Potrivit lui Rasmussen, Comisia Europeana are nevoie de sprijinul socialistilor si democratilor europeni pentru a-si vedea proiectele aprobate de catre Parlamentul European, iar Executivul UE trebuie sa fie bipartizan si sa reflecte structura PE, avand in componenta sa mai multi comisari social-democrati de top.

paul-nyrup-rasmussen.jpg

Socialistii europeni comenteaza si iesirea PSD de la guvernare, eveniment pentru care este facut responsabil Traian Basescu. „Ceea ce a facut Presedintele Romaniei legat de situatia guvernamentala din aceasta tara este un pas in detrimentul intereselor romanesti si europene.

Aceasta este singura calificare posibila a fortarii iesirii de la guvernare a unui partener major intr-un moment de criza cand romanii au mai multa nevoie ca oricand de sprijin bipartizan pentru luarea masurilor adecvate in vederea depasirii dificultatilor economice si sociale. Este de asemenea un gest uimitor in ajunul alegerilor prezidentiale si al negocierilor pentru pozitia de comisar european”, se mai arata in comunicatul PES.

Coalitia de guvernare de la Bucuresti nu a reusit in cele noua luni de existenta sa se puna de acord cu privire la portofoliul de comisar pe care Romania il vizeaza si nici candidatul, vehiculandu-se nume precum Dacian Ciolos, Vasile Puscas sau Adrian Severin, ultimii doi de la PSD.

Cel mai nou nume vehiculat pentru acest post este chiar Cristian Diaconescu, unele surse politice precizand ca acesta ar fi potrivit pentru portofoliul Extinderii.

De altfel, Diaconescu a declarat intr-un interviu pentru NewsIn ca pregateste bilantul activitatii sale la MAE, prilej de speculatii in media ca ministrul are alt plan de cariera.

Recent, surse din CE au declarat pentru NewsIn ca Romania nu are nicio sansa sa obtina postul de comisar european pe agricultura si nici un alt domeniu care ar include fonduri europene, iar anuntul ca Parisul sprijina Bucurestiul in acest demers nu a fost deloc util.

„Bucurestiul nu are nicio sansa pentru vreun portofoliu care ar implica fonduri europene”, a spus un oficial al executivului european sub protectia anonimatului. Desi Dacian Ciolos este apreciat ca profesionist in etajele superioare ale Comisiei Europene, reputatia lui nu este suficienta pentru a obtine dosarul agriculturii, ce implica peste o treime din bugetul UE.

HAIDEȚI SĂ LUCRĂM ÎMPREUNĂ!activists@pes.ro

www.pes.ro, 2019 © All Rights Reserved PES activists România