Dupa victoria socialistilor in Portugalia la alegerile legislative, a venit randul socialistilor greci de la Pasok care se pare ca au obtinut majoritatea absoluta in Parlament.

Primele exit poll-uri de la alegerile anticipate din Grecia arata ca Pasok a castigat alegerile cu 41 – 44% din voturi fata de partidul Noua Democratie care a obtinut intre 34,3 – 37,3%.

Noua Democratie este partidul actualului premier Costas Karamanlis, informeaza Corriere de la Sera.

Daca rezultatele se confirma si la rezultatele finale ale votului socialistii lui Georges Papandreou vor obtine majoritatea absoluta care le va permite sa guverneze singuri.

Ajuns la putere in 2004 si reales in 2007, Costas Karamanlis, in varsta de 53 de ani, a convocat alegeri anticipate la mijlocul mandatului sau, argumentand cu necesitatea de a obtine un mandat clar pentru a adopta masurile de austeritate pe care le preconizeaza ca tara sa faca fata consecintelor crizei mondiale.

Formatiunea sa politica are in prezent majoritatea in Parlament la doar un mandat diferenta (151 de mandate din cele 300).

PASOK al lui Giorgios Papandreou era creditat cu peste 40% din voturi in sondaje, cu un avans de 5 pana la 7 procente fata de Noua Democratie, in conditiile in care ultimele sondaje dateaza din 19 septembrie, legea interzicand in Grecia orice publicare a intentiilor de vot cu 15 zile inainte de scrutin.

Pentru Papandreou, care a fost invins de Karamanlis in 2004 si in 2007, acest nou scrutin este unul crucial. Pentru a-si asigura o majoritate de 152 pana la 157 de mandate din cele 300 cate numara Parlamentul grec, PASOK va trebui sa castige 40-42% din voturi, sunt de parere expertii.

Noua Democratie a lui Karamanlis este de mai multe luni tinta criticilor opozitiei din cauza mai multor scandaluri de coruptie si a degradarii starii finantelor publice.

(preluare Ziare.com)

HAIDEȚI SĂ LUCRĂM ÎMPREUNĂ!activists@pes.ro

www.pes.ro, 2019 © All Rights Reserved PES activists România