Interviu cu deputatul PSD de Gorj, Mugurel Surupăceanu

1. Ce părere aveţi despre iniţiativa PES activists de a propune alegerea viitorului candidat al stângii europene pentru preşedinţia Comisiei Europene prin vot intern la nivel european?

Cred că iniţiativa unui vot european dovedeşte o deschidere democratică prin care structurile PES se vor exprima în toată coeziunea lor, confirmând totodată siguranţa şi maturitatea propunerii unui candidat unanim acceptat şi recunoscut.

2. Sunteţi specialist în economie. Credeţi că sistemul economic românesc este astăzi cu adevărat european?

Din păcate, mi-e greu să definesc «un sistem economic cu adevărat european», întrucât am senzaţia că, în prezent, nu există încă o miză comună la nivelul tutror statelor membre. În orice caz, dacă prin sistem economic european am înţelege un sistem stabil economic, corect faţă de cetăţeni şi favorabil lor, atunci sistemul economic românesc nu poate fi, cu siguranţă, perceput ca atare. Cu toate eforturile integrării, actuala politică de dreapta a României ne-a apropiat, economic vorbind, mai mult de ţările lumii a treia, decât de vecinii europeni care, cu toată bunăvoinţa, nu ne pot salva de la scufundare împotriva voinţei noastre.

3. În prezent care ar fi măsurile de stânga pe care le-aţi lua dumneavoastră pentru a face ca domeniul economic să fie mai modern şi mai european?

În acord cu politica stângii europene, aş susţine crearea de locuri de muncă în sectorul activităţilor ecologice, nu numai fiindcă asta ar însemna integrarea pe piaţa muncii al unui număr foarte mare de oameni fără posibilităţi extraordinare de angajare, ci şi pentru că e vorba de un sector neglijat în România de astăzi, unde conceptul de dezvoltare durabilă a devenit deja un loc comun, fiind golit de orice implicaţie practică şi studiat, cel mai adesea, doar la orele de geografie. De asemenea, aş opta pentru informatizarea întregului sistem economic, prin simplificarea relaţiei instituţiilor fiscale cu contribuabilii şi, prin aceasta, pentru debirocratizarea unui sistem până astăzi labirintic şi inoperant.

4. Sunteţi deputat. În ce măsură un judeţ precum cel pe care îl reprezentanţi are nevoie de Europa?

Judeţul Gorj are nevoie de Europa în aceeaşi măsură în care Europa are nevoie de el, fiindcă investiţiile cu fonduri europene pe care încercăm să le atragem nu sunt unidirecţional orientate şi nu au ca unic scop crearea de locuri de muncă într-un departament care supravieţuieşte acum în umbra prafului de cărbune, urmă, astăzi, a unei activităţi cândva profitabile. Este vorba, în acelaşi timp, şi de un «câştig» al Europei care, descoperind potenţialul judeţului nostru (mă refer aici în special la cel industrial şi turistic, despre care am vorbit în nenumărate rânduri), se va descoperi, neîndoielnic, pe sine şi îşi va întări, astfel, propria identitate.

5. Care sunt priorităţile dumneavoastra pentru a dezvolta judeţul?

Priorităţile mele sunt legate în special de potenţialul turisitc al judeţului, din două considerente foarte simple. Întâi, pentru că, dacă există ţări care trăiesc – şi încă la standarde extraordinare – numai din activităţi turistice, nu concep ca judeţul meu să nu poată face la fel. Şi apoi, pentru că ceea ce numesc potenţial turistic nu este doar o sintagmă binevoitoare, ci o realitate. Opera impunătoare a lui Constantin Brâncuşi găzduită la Târgu-Jiu, posibilităţile impresionante de turism ecumenic, cadrul natural deosebit (staţiuni balneare şi montane) ş.a.m.d. sunt numai câteva exemple ale acestei realităţi. De aceea, lupt cu convingere pentru promovarea turistică a Gorjului, unul dintre proiectele concrete desfăşurate în prezent în acest sens fiind înfiinţarea Muzeului Naţional Constantin Brâncuşi la Târgu-Jiu.

HAIDEȚI SĂ LUCRĂM ÎMPREUNĂ!activists@pes.ro

www.pes.ro, 2019 © All Rights Reserved PES activists România