Stiam ca in Romania se traieste patimas politica si ne obisnuisem cu asta, politicieni deopotriva de la putere sau din opozitie. Totusi, mai la vest, in Polonia, tara tot fost-comunista, politica si campania electorala au cu totul alte coordonate. Nu plase, nu promisiuni aiurea, nu pui congelati, nu portocale, nu ulei si zahar, ci idei. Simpla confruntare de idei.

Au avut ocazia sa vada civilizatie inclusiv in arena politica sapte tineri romani, reprezentanti ai PES Romania, care au participat voluntari la campania electorala din Polonia. Cred ca, pe langa experienta noului, a impresiilor vis-a-vis de o alta tara, ne-am convins ce inseamna politica adevarata. Am vazut ce inseamna sa refuzi politicos, zambind, un pliant al socialistilor pentru ca esti adept al dreptei, am vazut si situatia inversa, am vazut dezbateri despre rolul femeii intr-o societate dominata de catolicism si ingradirile inerente, am ascultat vocea strazii, una calata pe ceea ce este de facut in viitor si nu pe dramele stirilor de la ora 5, am vazut 3 mii de oameni asteptand rabdatori ca toti candidatii, de la toate partidele politice, sa isi spuna pe rand ideile, fara huiduieli, fara ironii ci doar cu preocuparea de a convinge auditoriul despre viabilitatea doctrine.

Am vazut cum se discuta despre Europa, si am realizat ca preocuparile lor sunt cele corecte, nu cele ale politicii dambovitene, una dominata din pacate de un presedinte atipic si mult prea jucator in van. Realizam in sfarsit cat de departe este guvernul actual de realitatile si preocuparile europene, cat de aproape este minciuna, inselatoria si politica de manipulare.

, un articol excelent scris de Adela-Maria Razoare, coordonator PES activists Harghita si participant la acest exchange

HAIDEȚI SĂ LUCRĂM ÎMPREUNĂ!activists@pes.ro

www.pes.ro, 2019 © All Rights Reserved PES activists România