Săptămâna viitoare va fi lansată o nouă fundație de stânga creată de un grup de inițiativă compus din intelectuali din noul val al stângii românești. Ea se va numi Fundația Stânga Democratică.

Cadre universitare, jurnaliști, bloggeri, ONG – iști sau simpli cetățeni cu o viziune de stânga au decis să creeze această nouă entitate pentru a putea transmite către opinia publică propria lor viziune despre dezvoltarea României dar și despre modul în care principalul partid de stânga din România, Partidul Social Democrat, poate să își întărească valorile prin politicile publice pe care le implementează.

Evenimentul care ar urma să aibă loc vineri, 13 martie, în București, urmează să beneficieze de participarea și sprijinul unor nume sonore din partea Partidului Social Democrat, precum prim-ministrul Victor Ponta, dar și de o susținere europeană directă prin președintele Fundației Europene de Studii Progresiste Massimo D’Alema.

Unul dintre inițiatorii proiectului, europarlamentarul Victor Negrescu, președinte al PES activists România, rețea compusă din peste 7000 de persoane interesate de politica europeană, ne dezvăluie în exclusivitate câteva informații despre noul proiect Fundația Stânga Democratică (FSD).

Cum ați ajuns la decizia lansării unei fundații de stânga?

Victor Negrescu: În prezent, în România, avem de-a face cu o stângă puternică și totodată unită din punct de vedere politic, însă este o cu totul altă poveste atunci când ne referim la societatea civilă și la spațiul public. Aici, predomină într-un mod considerabil atitudini ostile și nefundamentate atunci când vine vorba despre necesitatea unor măsuri și politici de stânga, despre statul social, despre principiile solidarității și echității. Ceea ce în Europa se numește „stat social” la noi poartă eticheta „pomeni electorale” – cel puțin dacă asculți vocile popularizate în media și în spațiul public. E greșit! România are nevoie de stat social!

Chiar recent am scris un articol în care subliniam faptul că statul social are nevoie de avocați în România. La sfârșitul anului trecut, am făcut un apel către stânga românească – politicieni și oameni cu convingeri de stânga – să înceapă să se implice public într-un mod activ și să nu se mai lase acoperiți de auto-intitulații oameni „de dreapta”, care apar la televizor mai mult decât să se implice activ în societate pentru rezolvarea problemelor, și pentru care fiecare măsură de reparație socială și de combatere a sărăciei este o „pomană”. Vedem cum chiar și într-un an care nu este electoral, măsurile de stânga sunt la fel de intens criticate, invocându-se aceleași argumente de ordin electoral complet nefondate.

Lansarea Fundației Stânga Democratică este expresia concretă a acelui apel care și-a regăsit ecouri în rândul multor intelectuali de stânga. Prin FSD, urmărim relansarea dezbaterilor cu privire la problemele stângii românești și ale stângii europene. Prin FSD vrem să întărim mesajul de stânga în România și să reunim toate vocile care promovează aceste principii, misiunea noastră fiind aceea de a oferi oamenilor care împărtășesc valorile stângii un mijloc prin care să își exprime ideile și să influențeze în acest sens modul în care se implementează politicile publice la nivel local sau național.

În ce măsură aveți sprijinul PSD și al conducerii partidului în demersul dumneavoastră?

VN: Fundația Stânga Democratică este construită în parteneriat cu Partidul Social Democrat. Sunt bucuros că FSD are sprijinul președintelui Victor Ponta și că acesta va participa la evenimentul de lansare unde va susține o alocuțiune despre viitorul stângii românești.

Fundația este compusă din foarte mulți oameni care nu au mai avut niciodată legătură cu politica, cadre universitare, jurnaliști, bloggeri, ONGiști sau simpli cetățeni cu orientări de stânga dar și din colegi, membri ai Partidului Social Democrat, care văd în această platformă o soluție pentru consolidarea valorilor de stânga în societatea românească.

Ce va presupune evenimentul de lansare a FSD de pe 13 martie?

VN: Lansarea va avea loc la Institutul Cervantes din București, în cadrul ei vom prezenta planul nostru și obiectivele pe care ni le-am setat ca fundație, antrenându-i în același timp pe participanți la o primă dezbatere. Ne propunem să discutăm despre ce înseamnă stânga și cum vedem noi implementarea valorilor noastre în politicile publice realizate la nivel local sau național.

La eveniment, pe lângă prim-ministrul Victor Ponta, va lua parte și Massimo D’Alema, Președintele Fundației Europene de Studii Progresiste, alături de alte oficialități ale stângii. De asemenea, vom avea reprezentanți ai mediului academic, parlamentari, reprezentanți ai societății civile, precum și alți invitați dornici să susțină dezvoltarea stângii din România. Bineînțeles că și întreaga presă este invitată.

Ce acțiuni vă propuneți să realizați în perioada următoare?

VN: Avem un obiectiv clar: consolidarea mesajului de stânga în România și reintroducerea socialului în modul în care societatea românească este condusă. Pentru a face acest lucru trebuie să continuăm seria de dezbateri în toată țara despre ce înseamnă stânga și despre contribuția politicilor sociale la o societate democratică și echitabilă.

De asemenea vom căuta prin evenimente simbol să reiterăm anumite subiecte de actualitate pentru stânga precum rolul politicile din domeniul educației și sănătății, rolul României în Uniunea Europeană, inegalitățile sociale, măsurile de protecție socială sau crearea locurilor de muncă și asigurarea unui venit decent. Spre exemplu, pe 1 Mai, dorim să organizăm un eveniment prin care să subliniem nevoia unui parteneriat corect între patronat și salariați mai ales în mediul privat unde de prea multe ori orele suplimentare rămân neplătite, stresul generează boli de muncă nerecunoscute sau unde anumite drepturi sociale utile chiar și patronatului sunt încălcate.

În aceeași logică vom căuta să stabilim un dialog permanent cu decidenții din interiorul Partidului Social Democrat, de pe plan național și local, pentru a influența politicile publice în așa fel încât acțiunea politicului să corespundă mai mult agendei cetățeanului.

 

imageResize

HAIDEȚI SĂ LUCRĂM ÎMPREUNĂ!activists@pes.ro

www.pes.ro, 2019 © All Rights Reserved PES activists România