Partidul Socialistilor Europene se afla in prezent in cautarea unei noi identitati politice. Blocat intre astepta reforma produsa de Tratatul de la Lisabona, care va ridica nivelul de influenta si de forta politica a partidelor europene, si reticenta partidelor nationale de a se lasa coordonate sau influentate de o cultura de stanga europeana, PES cauta noi solutii.

Prima a fost expusa de Secretarul General al PES, Philip Cordery, in cadrul unei sedinte video online pe care acesta a organizato cu toti coordonatorii PES activists din Europa, Romania fiind reprezentata de Victor Negrescu: PES trebuie sa intra direct in legatura cu oamenii, sa iasa in strada si sa aduca Europa, si Europa sociala, mai aproape de cetateani. De altfel aceasta comunicare online a fost prima dintre aceste tipuri de reuniuni trimestriale pe care SG al PES le va avea cu PES activists, actiuni care se doresc impreuna cu diferitele conferinte si intalniri directe sa contribuie la conturarea unei baze solide a PES la nivelul fiecarui Stat european.

A doua, este dorinta PES de a demara o initiativa cetateasca europeana, prevazuta tot in Tratatul de la Lisabona, pentru introducerea taxarii tranzactilor financiare internationale – FTT. Sa strangi 1 milion de semnaturi in mai multe state europene nu este chiar usor, dar cu siguranta va demonstra forta PES si a structurilor sale de activisti la nivel european.

In alta ordine de idei al 3-lea Congres anual al PES activists va avea loc in Polonia in luna noiembrie in acelasi timp cu Consiliul. Va fi prilejul pentru PES activists de a trece la urmatoarea etapa, de a se consolida ca structura a PES si de redefinire a activitatilor, lucru solicitat de activistii si coordonatorii PES activists din toata Europa.

Speranta PES activists Romania este ca drumul si speranta pe care o starneste un nou presedinte la nivelul PSD sa produca idei constructive si coerente pentru promovarea stangii europene in Romania si de ce nu, chiar modernizarea PSD. Aprecierea noastra pentru actualul presedinte nu vine pentru ca este tanar, ci pentru ca este bine pregatit si este cu siguranta un adevarat social democrat (PSDist) care intelege partidul si nevoile membrilor sai. Speram insa ca si cei pe care ii sperie concurenta si ignoranta sa dea dovada de aceeasi seriozitate si intelegere ca toti avem in primul rand un obiectiv: constructia unei Romanii si Europe sociale in primul rand pentru oameni dar si impreuna cu ei.

HAIDEȚI SĂ LUCRĂM ÎMPREUNĂ!activists@pes.ro

www.pes.ro, 2019 © All Rights Reserved PES activists România