Măsurile de austeritate luate de cele mai multe guverne europene lovesc şi în bugetele alocate apărării în ţările res-pective. Misiunile în străinătate au fost reduse considerabil, se alocă tot mai puţine fonduri întreţinerii armamentului, achiziţiile armatei sunt revizuite din ce în ce mai des. Ţările europene se confruntă şi cu dilema operării de reducere:  diminuarea personalului militar (limitări de antrenament, retragerea din diverse operaţiuni care nu sunt vitale) sau oprire de achiziţionări de armament.

Criza grecească a tras un semnal de alarmă în rândul comunităţilor bătrânului continent. Grecia profund afectată de criză a retras chiar şi micul contingent din Kosovo; Austria va opera reduceri de 10% în întreţinerea echipamentului şi antrenametelor militare; Germania va închide mai multe baze militare iar efectiviul militar va fi redus cu cel puţin 40.000 de soldaţi, avioanele de luptă Typhoon şi bombardierele Tornado vor fi menţinute la sol. Reduceri  substan-ţiale sunt planificate şi pentru sistemul de apărare anti-rachetă Meads.

În Spania rectificarea bugetară va diminua posibilitatea armatei spaniole de a achiziţiona avione şi vehicule blindate. Franţa vecină, intrată deja într-un proces de restructurare din 2008, pregăteşte la rândui noi restricţii. În Marea Britanie, noul guvern  Cameron-Clegg, va elimina cele mai vechi echipamente militare (pentru a scăpa de costurile mari ale întreţinerii) şi va amâna sau reduce noile achiziţii. Această politică va aduce regatului 7.400.0000 euro.

Europa se confruntă astăzi cu una dintre cele mai nesigure situaţii militare din ultimii 30 de ani. Activitatea europeană din Afganistan nu poate fi stopată, dar aceasta la rândui necesită o finanţare continuă şi ridicată. Rămâne să vedem cum UE va reuşi să iasă din această criză a apărării.

HAIDEȚI SĂ LUCRĂM ÎMPREUNĂ!activists@pes.ro

www.pes.ro, 2019 © All Rights Reserved PES activists România