În agenda unională a ultimilor ani, s-a pus accent tot mai des pe problemele provocate de demografie. Chiar dacă europenii sunt dispuşi  în a concepe tot mai mulţi copii, rata natalităţii este tot în descreştere. Conform unor studii recent realizate, rata fertilităţii necesară pentru schimbul de generaţii este de 2.1. Previziunile cele mai pesimiste afirmă că acesta rată ar putea scădea până la 1.3 iar astfel în 100 de ani populaţia europei ar pierde două treimi din mărirea ei actuală.

Partidul Socialist European prin reprezentantul său Françoise Castex propune  câteva măsuri pertinente privind rezolvarea acestei probleme:

–          Cadru stabil al politicilor publice prin care să fie protejate tinerele mame.

–          Siguranţă socială a mamelor care îşi cresc singure copii. Acordarea de facilităţi financiare.

–          Dreptul la concediul parental a ambilor părinţi.

–          Gestionarea migraţiei într-un mod eficient.

În paralel cu aceste considerente, familia politică socialistă europeană implică tot mai des în politica sa aspectele pro-demografice. Creşterea alocaţiilor familiale, marirea pachetelor de rechizite şcolare acordate copiilor, acordarea de cât mai multe burse sociale copiilor proveniţi din familii nevoiaşe, creşterea indemnizaţiilor de naştere şi investiţiile în infrastructura şcolară sunt nişte soluţii pertinente avansate de stânga europeană.

Cu toate acestea câteva ţări europene au nevoie de soluţii urgente. Cazul Ungariei este cel mai îngrijorător. În prezent Ungaria are 10.700.000 locuitori, iar studiile demografice nu arată tocmai roz viitorul naţiunii maghiare. Ungaria se confruntă cu această problemă datorită a două fenomene:

1. „Migraţia negativă” ( în ţară intră anual 25.000 de persoane dar alte 34.000 pleacă în alte ţări!)

2. Rata scăzută a natalităţii accentuată acum şi mai serios de criza economică.

Irlanda este o altă ţără problemă din punct de vedere demografic. Aici cauzele sunt generate mai degrabă de instabilitatea pieţii muncii din ultimii ani. Potrivit unui raport apărut în ultima lună aproximativ 120.000 de irlandezi vor fi forţaţi din  nou să străbată drumurile spre alte orizonturi pentru a putea reuşi să obţină un loc decent de muncă.

Nici în România situaţia nu este tocmai roz. Pentru o apreciere personală vă invit să lecturaţi studiul: Declinul Demografic şi Viitorul Populaţiei României (Institutul Naţional de Cercetări Economice, Centrul de Cercetări Demografice „Vladimir Trebici”- 2007). link studiu.

HAIDEȚI SĂ LUCRĂM ÎMPREUNĂ!activists@pes.ro

www.pes.ro, 2019 © All Rights Reserved PES activists România